- 1/2 kg mąki
- 3/4 szklanki letniej wody
- 5 dag drożdży świeżych
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- ser żółty
- szynka
- kukurydza
- oliwki
- przecier pomidorowy
- oregano, bazylia, tymianek
Kruszymy drożdże, dodajemy letnia wodę, cukier, trochę mąki, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i oliwę. Łączymy z rozczynem. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok pół godziny.
Do przecieru pomidorowego dodajemy zioła. Kroimy szynkę oraz oliwki
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdy kawałek formujemy na kształt prostokątny Smarujemy sosem, posypujemy składnikami, zwijamy wszystko w roladę. Kroimy na plastry ok. 2 cm. Pieczemy w 200 C ok. 20 minut.
Uwielbiam te mini-pizze! Strasznie dawno ich nie robiłam. Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńpiekę takie same, wspaniałe są:)
OdpowiedzUsuńhaha zmówiłyśmy się, u mnie też dziś ślimaczki tylko, że z ciasta francuskiego:)
OdpowiedzUsuńRobilam kiedys. Pyszna sprawa! :D
OdpowiedzUsuńGenialne jedzenie na imprezę !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł:) Zwłaszcza na spotkanie ze znajomymi :)
OdpowiedzUsuń