- 350 g letniego mleka
- 60 g roztopionego masła
- pół łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- ok 600 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych (lub 10g suchych drożdży)
Drożdże rozpuszczamy w połowie mleka, odstawiamy na kilka minut. Pozostałą część mleka mieszamy z masłem, cukrem i jajkami. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy
rozpuszczone drożdże i resztę składników. Całość zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce na ok 1h
Z ciasta formujemy paszteciki dowolną metodą. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.
świetny przepis. ciasto pieknie rosło, super smak. dzięki
OdpowiedzUsuń