Składniki:
- 500g schabu bez kości
- 500g pieczarek
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- olej
Schab kroimy w kawałki o grubości ok 7mm i lekko rozbijamy. Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w
drobną kostkę. Mięso przyprawiamy pieprzem, obtaczamy w mące, następnie chwilę smażymy. Schab przekładamy do garnka,
zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy przez 30 minut na małym
ogniu. Po upływie tego czasu dodajemy pieczarki oraz cebulę zeszkloną na niewielkiej ilości oleju. Gotujemy przez ok 20 minut, doprawiamy (solą, pieprzem). Niewielką ilość sosu odlewamy, mieszamy ze śmietaną i wlewamy do garnka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz