Składniki:
- 55 dag mąki pszennej
- 30 dag miodu
- 10 dag cukru pudru
- 12 dag masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30-40 g przyprawy do piernika (wg upodobań)
Masło roztopić, dodać miód,
podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami,
wyrobić ciasto.
Wałkować podsypując mąką . Wykrawać pierniczki.
Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC.
Pierniczki bezpośrednio
po upieczeniu są twarde, później miękną. Ciasteczka można upiec nawet kilka tygodni przed świętami.
I teraz pora je ozdobić :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten czas, kiedy pierniczki spoglądają z każdego bloga :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
ja bym chciała takiego wielkiego piernikowego renifera!
OdpowiedzUsuń