- 1kg pomidorów
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1 litr bulionu
- sól, pieprz
- garść świeżej bazylii
Piekarnik rozgrzewamy do 190'C. Pomidory kroimy na pół i układamy skórką w dół w naczyniu do zapiekania. Pomiędzy pomidory wkładamy nieobrane ząbki czosnku. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na godzinę. Pomidory obieramy ze skórek. Do garnka wkładamy pomidory, wyciśnięty z łupinek czosnek. Całość zalewamy bulionem, dodajemy bazylię oraz ocet balsamiczny. Wszystko dokładnie miksujemy. Smakuje doskonale zarówno na zimno jak i na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz