środa, 27 czerwca 2012

Spaghetti alla bolognese


Idealny przepis na szybkie i proste w wykonaniu danie. Makaron spaghetti z aromatycznym sosem pomidorowym oraz mięsem mielonym.

Składniki:
  • 25 dkg mięsa mielonego wołowego
  • 800g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka tymianku
  • sól, pieprz
  • cukier 
  • olej
  • świeża bazylia

Cebulę szatkujemy a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory przekładamy do rondelka, dodajemy łyżkę cukru i gotujemy na niewielkim ogniu aż część wody odparuje. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Sos pomidorowy łączymy z mięsem. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, opcjonalnie posypane startym parmezanem. 

1 komentarz: