wtorek, 20 grudnia 2011

Pierniczki tradycyjne


Składniki:
  • 600 g mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 2/3 szk cukru
  • 20g przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 i 1/2 szk miodu
W rondelku rozpuszczamy masło i cukier. Dodajemy miód i przyprawę do piernika.
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, jajko oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy ciasto na pół godziny aby odpoczęło i nabrało odpowiedniej konsystencji.
Wałkujemy na grubość ok 3mm i wycinamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy w 180'C ok 10 min.
Po upieczeniu robią się twarde, dlatego należy upiec je na tyle wcześniej by zdążyły zmięknąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz