niedziela, 23 grudnia 2012

Orzeszki


Składniki - ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 kostka margaryny
  • 1 jajko 
  • 250 g śmietany 18%
Składniki - krem:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka kakao
Ciasto:

Mąkę siekamy z masłem, następnie dodajemy pozostałe składniki. Wrabiamy ciasto. Smażymy skorupki orzeszków.



 
Krem:

W garnku rozpuszczamy masło oraz cukier, wlewamy wodę a następnie wsypujemy mleko w proszku oraz kakao. dokładnie mieszamy. Czekamy aż krem wystygnie.

Połówki orzeszków napełniamy kremem i składamy ze sobą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz