poniedziałek, 18 czerwca 2012

Gęś


Składniki:
  • Gęś ok 4kg
  • 3 cebule
  • 1/2 kostki masła
  • 2 torebki kaszyjaglanej
  • Podroby z gęsi
  • Główka czosnku
  • Sól, pieprz
  • 4 kwaśne jabłka
  • 1/2 cytryny
  • 3 marchewki
  • Tymianek
Gęś myjemy, osuszamy, nacinamy. Tak przygotowaną gęś smarujemy sokiem z cytryny, nacieramy pieprzem, solą oraz tymiankiem.
Wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i łyżkę masła  przesmażamy poszatkowaną cebulę i czosnek, dodajemy zmielone podroby z gęsi i dalej smażymy. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i jedną startą marchewkę. Doprawiamy do smaku. Jabłka kroimy w ósemki. Gęś napełniamy farszem oraz połową jabłek, a następnie ją zaszywamy. Kładziemy ją na ruszt w pierniku pod którym ustawiamy blachę na którą będzie ściekał tłuszcz. Pieczemy 180'C przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie gęś wkładamy do brytfanki i polewamy oliwą z oliwek. Wokół gęsi układamy pokrojone na niewielkie kawałki marchewki oraz jabłka. Gdy tłuszcz lekko przestygnie zlewamy go do miseczki. 
Gęś wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200'C na kolejne 1,5 godziny. Podczas pieczenia regularnie polewamy gęś tłuszczem który się z niej wytopił.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz