Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ok 2 szklanki mleka (w zależności od konsystencji jaka chcemy uzyskać)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy mleko, sok z cytryny oraz przyprawy. Mieszamy, aż sos zgęstnieje, uważając by się nie przypalił.
A ja się całkiem poważnie pytam: Po co jest sos beszamelowy? I nie chodzi mi o to gdzie go dodawać bo wiem ale po co go dodawać? Ja robię lasagne bez niego i wychodzi całkiem smaczna, ale może o czymś nie wiem?
OdpowiedzUsuńStosuję sos beszamelowy do lasagne ponieważ lubię efekt jaki daje połączenie warstwy szpinaku o dość wyraźnym smaku z kremową mleczno-maślaną warstwą beszamelu. Dodatkowo ścierając ser żółty na warstwę sosu otrzymamy przypieczoną skorupkę, która nie będzie wysuszona. Można go pominąć i będzie również smacznie. Kwestia upodobań i przyzwyczajeń :)
OdpowiedzUsuń