czwartek, 14 czerwca 2012

Sos beszamelowy


Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ok 2 szklanki mleka (w zależności od konsystencji jaka chcemy uzyskać)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy mleko, sok z cytryny oraz przyprawy. Mieszamy, aż sos zgęstnieje, uważając by się nie przypalił.

2 komentarze:

  1. A ja się całkiem poważnie pytam: Po co jest sos beszamelowy? I nie chodzi mi o to gdzie go dodawać bo wiem ale po co go dodawać? Ja robię lasagne bez niego i wychodzi całkiem smaczna, ale może o czymś nie wiem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Stosuję sos beszamelowy do lasagne ponieważ lubię efekt jaki daje połączenie warstwy szpinaku o dość wyraźnym smaku z kremową mleczno-maślaną warstwą beszamelu. Dodatkowo ścierając ser żółty na warstwę sosu otrzymamy przypieczoną skorupkę, która nie będzie wysuszona. Można go pominąć i będzie również smacznie. Kwestia upodobań i przyzwyczajeń :)

    OdpowiedzUsuń