środa, 11 kwietnia 2012

Zupa pomidorowa


Składniki:
  •  1,7 l wody
  • ok. 300 g mięsa na wywar*
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 2-3 listki laurowe
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 85g koncentratu pomidorowego lub 0,5 l soku pomidorowego
  • śmietana 
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy mięso oraz 3-4 ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu. Z powierzchni wywaru zdejmujemy szumowinę, dodajemy warzywa oraz przyprawy. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Dodajemy koncentrat lub sok pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy. Wg uznania zabielamy śmietaną.

*Zupę można przygotować również na wywarze warzywnym pomijając mięso.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz