- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g masła
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz posiekane masło. Miksujemy do uzyskania konsystencji piasku. W miseczce roztrzepujemy jajka, połowę wlewamy do miski i dalej miksujemy. Do pozostałych jajek wlewamy mleko oraz ekstrakt z wanilii. Wlewamy do miski i całość chwilę miksujemy. Przekładamy do formy wyłożonej papilotkami do ok 3/4 wysokości (najlepiej w tym celu sprawdza się łyżka do lodów). Pieczemy w 190'C przez ok 20 min (do suchego patyczka)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz