niedziela, 29 kwietnia 2012

Grissini


Składniki:
  • 225 g mąki chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych drożdży
  • 135 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże,, wodę oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto przez ok 10min. Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarze ok 20x15 cm, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Ciasto dzielimy na dwa prostokąty, każdy z prostokątów tniemy na 10 pasków. Każdy pasek rozciągamy delikatnie na długość ok 30 cm. Paluchy smarujemy oliwą i posypujemy np makiem, solą lub smarujemy masłem czosnkowym. Pieczemy przez 15 - 20 min w 180'C


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz