Składniki (dla 2 osób):
- 250 g makaronu spaghetti
- 150 g boczku
- 100 g sera pecorino
- 4 żółtka
- 1 jajko
- Oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Boczek kroimy w kostkę i lekko przesmażamy.
Żółtka i jajko roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy ser pecorino i pieprz. Do masy dodajemy boczek, mieszamy.
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy
Gorący makaron dodajemy do miski z sosem i dokładnie mieszamy.
Jeden z najlepszych makaronów :) Uwielbiam to danie, tylko zawsze robię z parmezanem. Co to za ser, pecorino?
OdpowiedzUsuńParmezan i pecorino są podobne do siebie w smaku. Główną różnicą jest to, że pecorino robiony jest z mleka owczego a parmezan z mleka krowiego.
Usuń