Składniki:
- 1,5 kg mączystych ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Farsz:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 1 jajko
- 6 ząbków czosnku
- łyżka suszonego majeranku
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Połowę ziemniaków gotujemy, następnie przeciskamy przez praskę. Pozostałe ziemniaki
ścieramy na drobnej tarce i wyciskamy przez ściereczkę. Wyciśnięty płyn
odstawiamy na kilka minut, a potem zlewamy, zostawiając na dnie osiadły
krochmal. Krochmal dodajemy do zmielonych ziemniaków razem ze
startymi ziemniakami. Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, wbijamy
jajka, solimy i zagniatamy ciasto.
Mięso mieszamy z drobno poszatkowaną cebulą,
wbijamy jajko, dodajemy zgnieciony z solą czosnek, majeranek, doprawiamy
obficie pieprzem, mieszamy.
Z ciasta formujemy na dłoni placek,
kładziemy porcję farszu, zwijamy. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku ok. 10
minut.
bardzo lubię cepeliny, smaczna propozycja:)
OdpowiedzUsuń