Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- szczypta soli
- łyżka spirytusu
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- tłuszcz do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę
przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrabiamy , aby ciasto było elastyczne. Ciasto tłuczemy wałkiem, tak by w pojawiły się pęcherzyki powietrza.
Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy przez godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, radełkiem wycinamy
prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż
pośrodku. Formujemy faworki.
Smażymy w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączamy na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Posypujemy cukrem pudrem i zjadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz