Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajo
- sól, pieprz, majeranek
- 2 łyżki otrębów owsianych lub bułki tartej
- 150 ml śmietany 18%
- 100 ml mleka
- pęczek koperku
Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Wbijamy jajko, dodajemy otręby owsiane lub bułkę tartą. Całość mieszamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotowujemy wodę. Pulpeciki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok 20 minut.
Śmietanę mieszamy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem oraz wlewamy trochę wywaru powstałego podczas gotowania pulpecików. Chwilę gotujemy. Do sosu wkładamy drobno posiekany koperek oraz pulpeciki.
jedne z lepszych są w takim sosie
OdpowiedzUsuń