poniedziałek, 9 stycznia 2012

Precle bawarskie


Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 paczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka
  • 15 dag sody oczyszczonej
Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże oraz cukier, wlewamy trochę ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. Dodajemy pozostałą część mleka oraz sól. Wyrabiamy ciasto, Wałkujemy wałeczki o długości 30 cm, formujemy precle. Gotowe precle przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. W garnku zagotowujemy 2 litry wody z sodą. Precle zanurzamy w gotującej wodzie na 20 sekund z każdej strony, osączamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gruboziarnistą solą. Pieczemy w 220'C przez 15-20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz