Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 paczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mleka
- 15 dag sody oczyszczonej
Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże oraz cukier, wlewamy trochę ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. Dodajemy pozostałą część mleka oraz sól. Wyrabiamy ciasto, Wałkujemy wałeczki o długości 30 cm, formujemy precle. Gotowe precle przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. W garnku zagotowujemy 2 litry wody z sodą. Precle zanurzamy w gotującej wodzie na 20 sekund z każdej strony, osączamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gruboziarnistą solą. Pieczemy w 220'C przez 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz