Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazda... Różne nazwy, jeden niepowtarzalny smak. Pączki są lekkie, delikatne, rozpływają się w ustach.
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 10 dag masła
- 20 dag mąki
- 4 jajka
Dodatkowo:
Szpryca, papier do pieczenia, olej do smażenia
W garnku podgrzewamy wodę z masłem. Do wrzącej mieszaniny wody i masła dodajemy
mąkę. . Mieszamy aż ciasto stanie się gęste i zacznie z łatwością odchodzić od ścianek garnka. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta wbijamy jajka i dokładnie miksujemy. Za pomocą szprycy wyciskamy kółka na pergamin, a następne wycinamy z pergaminu kwadraty z porcjami ciasta. Na rozgrzany olej wkładamy porcję ciasta papierkiem do góry, po chwili zdejmujemy papierek i smażymy pączki aż będą rumiane. Wyjmujemy na papier aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ostudzone pączki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Jeżeli unikamy smażenia w głębokim tłuszczu możemy pączki upiec (ok 20 min w 200'C)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz