sobota, 28 stycznia 2012

Pączki hiszpańskie


Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazda... Różne nazwy, jeden niepowtarzalny smak.  Pączki są lekkie, delikatne, rozpływają się w ustach.

Składniki:
  • 1 szklanka wody
  • 10 dag masła
  • 20 dag mąki
  • 4 jajka
Dodatkowo:
Szpryca, papier do pieczenia, olej do smażenia

W garnku podgrzewamy wodę z masłem.  Do wrzącej mieszaniny wody i masła dodajemy  mąkę. . Mieszamy aż ciasto stanie się gęste i zacznie z łatwością odchodzić od ścianek garnka. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta wbijamy jajka i dokładnie miksujemy. Za pomocą szprycy wyciskamy kółka na pergamin, a następne wycinamy z pergaminu kwadraty z porcjami ciasta. Na rozgrzany olej wkładamy porcję ciasta papierkiem do góry, po chwili zdejmujemy papierek i smażymy pączki aż będą rumiane. Wyjmujemy na papier aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ostudzone pączki  lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Jeżeli unikamy smażenia w głębokim tłuszczu możemy pączki upiec (ok 20 min w 200'C)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz