środa, 30 maja 2012

Kluski ślaskie

Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • Mąka ziemniaczana  
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki przeciskamy przez praskę a następnie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ziemniaki ugniatamy tak aby uzyskać równą, płaską powierzchnię, którą dzielimy na cztery części. Wyjmujemy jedną część ziemniaków a na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wkładamy wyjętą część ziemniaków i wyrabiamy ciasto. Formujemy niewielkie kulki, w każdej robimy dziurkę. Gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty od wypłynięcia. 



poniedziałek, 21 maja 2012

Ogórki małosolne/kiszone


Składniki:
  • ok. 10-12 ogórków
  • pęczek kopru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • korzeń chrzanu
  • liście chrzanu
  • łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżka soli (na litr wody)
Ogórki myjemy.  Korzeń chrzanu oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy wodę i po zagotowaniu rozpuszczamy w niej sól. Wszystkie składniki układamy w słoiku, zalewamy wodą. Przykrywamy słoik talerzykiem lub pokrywką (nie zakręcamy słoika). Ogórki małosolne są gotowe do jedzenie po 24-36 godzinach. Jeśli poczekamy dłużej otrzymamy ogórki kiszone.

Groszek ptysiowy

Składniki:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka wody

W garnku podgrzewamy wodę z masłem.  Do wrzącej mieszaniny wody i masła dodajemy  mąkę. Mieszamy aż ciasto stanie się gęste i zacznie z łatwością odchodzić od ścianek garnka. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto ucieramy z jajkami.Nakładamy do szprycy i wyciskamy niewielkie kuleczki. Pieczemy w 200°C ok 10 min.

poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Udka pieczone

Składniki:
  • 3 udka z kurczaka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • bułka tarta
Udka nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Odstawiamy na godzinę. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy majonezem wymieszanym z ketchupem. Pieczemy pod przykryciem w 180'C pół godziny, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, udka posypujemy bułką tartą i pieczemy jeszcze przez 20 min zwiększając temperaturę do 200'C.





Młoda kapusta

Składniki

  • młoda kapusta
  • 3 łyżki masła
  • pęczek koperku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szklanki wody
  • sól, pieprz, ziarenka smaku

Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści a następnie szatkujemy. W garnku rozpuszczamy masło i chwilę przesmażamy kapustę. Następnie dolewamy wodę, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy kapustę aż prawie cała woda odparuje a kapusta zmięknie (ok 30 min). Dodajemy posiekany koperek, sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku.









Sałatka brokułowa


Składniki:
  • Brokuł
  • 1 op sera feta
  • Puszka kukurydzy
  • 20 dag szynki konserwowej
  • 2 pomidory
Sos:
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
Brokuł blanszujemy, dzielimy na różyczki. Szynkę, ser feta oraz pomidory kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z jogurtem oraz majonezem. Składniki sałatki wkładamy do miski i polewamy sosem.

niedziela, 29 kwietnia 2012

Grissini


Składniki:
  • 225 g mąki chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych drożdży
  • 135 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże,, wodę oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto przez ok 10min. Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarze ok 20x15 cm, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Ciasto dzielimy na dwa prostokąty, każdy z prostokątów tniemy na 10 pasków. Każdy pasek rozciągamy delikatnie na długość ok 30 cm. Paluchy smarujemy oliwą i posypujemy np makiem, solą lub smarujemy masłem czosnkowym. Pieczemy przez 15 - 20 min w 180'C


Galaretki z wódką


Składniki:
  • 1op galaretki
  • 100ml wódki
Galaretkę rozpuszczamy w połowie zalecanej na opakowaniu ilości wody, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Dolewamy 100 ml wódki i odstawiamy do stężenia.

czwartek, 26 kwietnia 2012

Słodkie pieczarki


Składniki:
  • 1 jajko
  • 2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 150 g. masła
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 4 czubate łyżki cukru-pudru
  • kakao
  • pusta butelka np. po wodzie mineralnej
Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jajko. Ucieramy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Całość dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce do pieczenia. Końcówkę butelki maczamy w kakao a następnie delikatnie wciskamy w ciasto. Pieczemy w 180'C przez ok 15 min.