Składniki:
1kg masła
Masło rozpuszczamy na średnim ogniu w garnku.
Gdy na powierzchni pojawi się biała piana, zmniejszamy
ogień i gotujemy dalej,
zbierając łyżką pianę. Dobrze sklarowane masło powinno być przezroczyste i mieć jasnozłoty w kolor. Czas klarowania 1kg masła to ok 30 min.
Gotowe masło ostrożne
przelewamy do słoiczka, czekamy aż ostygnie do temperatury pokojowej,
wtedy zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki. Masło w chłodnym i ciemnym
miejscu można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
sobota, 27 kwietnia 2013
niedziela, 21 kwietnia 2013
Blok czekoladowy
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 2 łyżki kakao
- 0,5 kg mleka w proszku
- herbatniki, bakalie, orzechy (wg upodobań)
Wodę, masło, cukier i kakao wkładamy do rondelka i zagotowujemy.
Odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia. Dodajemy mleko w proszku
i szybko mieszamy. Na koniec dodajemy dowolne dodatki. Wylewamy do
formy, odstawiamy do schłodzenia.
wtorek, 2 kwietnia 2013
Spaghetti carbonara
Składniki (dla 2 osób):
- 250 g makaronu spaghetti
- 150 g boczku
- 100 g sera pecorino
- 4 żółtka
- 1 jajko
- Oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Boczek kroimy w kostkę i lekko przesmażamy.
Żółtka i jajko roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy ser pecorino i pieprz. Do masy dodajemy boczek, mieszamy.
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy
Gorący makaron dodajemy do miski z sosem i dokładnie mieszamy.
wtorek, 26 marca 2013
Bułgarska zupa z kluseczkami serowymi
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 duży pomidor
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu drobiowego
- 60 ml oliwy z oliwek
- cząber do smaku
- przyprawy: sól, pieprz
Kluski serowe:
- 200 g sera żółtego
- 1 jajko
- bułka tarta
- pieprz
Papryki i pomidora kroimy w większą
kostkę. Cukinie kroimy w centymetrowe plastry. Cebulę obieramy i kroimy w
kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku.
Na drobnej tarce ścieramy ser żółty i mieszamy go z jajkiem i odrobiną pieprzu. Dosypujemy tyle bułki tartej, żeby z masy można było formować kulki. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i szklimy ją. Dodajemy pozostałe warzywa razem z czosnkiem. Podsmażamy warzywa na dość dużym ogniu, po czym dolewamy bulion. Całość przekładamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie do gotującej się zupy wrzucamy przygotowane wcześniej kluseczki. Gotujemy całość jeszcze przez 5–7 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Na drobnej tarce ścieramy ser żółty i mieszamy go z jajkiem i odrobiną pieprzu. Dosypujemy tyle bułki tartej, żeby z masy można było formować kulki. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i szklimy ją. Dodajemy pozostałe warzywa razem z czosnkiem. Podsmażamy warzywa na dość dużym ogniu, po czym dolewamy bulion. Całość przekładamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie do gotującej się zupy wrzucamy przygotowane wcześniej kluseczki. Gotujemy całość jeszcze przez 5–7 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Horiatiki
Składniki:
Ogórka kroimy w pokrój w plastry, pomidory w ósemki, paprykę w kostkę. Cebulę kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa układamy na talerzu. Na wierzch kładziemy pokrojony w duże kwadraty ser feta, dodajemy oliwki. Skrapiamy oliwą, octem, przyprawy do smaku.
- 200 g sera typu feta
- 1 ogórek
- 1 zielona papryka
- 1 cebula czerwona
- 2 pomidory
- ok. 15 czarnych oliwek
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku
- sól, pieprz
Ogórka kroimy w pokrój w plastry, pomidory w ósemki, paprykę w kostkę. Cebulę kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa układamy na talerzu. Na wierzch kładziemy pokrojony w duże kwadraty ser feta, dodajemy oliwki. Skrapiamy oliwą, octem, przyprawy do smaku.
niedziela, 24 marca 2013
Koktajl mango-banan
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 1 banan
- 200 ml mleka
czwartek, 14 marca 2013
Cepeliny
Składniki:
- 1,5 kg mączystych ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Farsz:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 1 jajko
- 6 ząbków czosnku
- łyżka suszonego majeranku
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Połowę ziemniaków gotujemy, następnie przeciskamy przez praskę. Pozostałe ziemniaki
ścieramy na drobnej tarce i wyciskamy przez ściereczkę. Wyciśnięty płyn
odstawiamy na kilka minut, a potem zlewamy, zostawiając na dnie osiadły
krochmal. Krochmal dodajemy do zmielonych ziemniaków razem ze
startymi ziemniakami. Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, wbijamy
jajka, solimy i zagniatamy ciasto.
Mięso mieszamy z drobno poszatkowaną cebulą,
wbijamy jajko, dodajemy zgnieciony z solą czosnek, majeranek, doprawiamy
obficie pieprzem, mieszamy.
Z ciasta formujemy na dłoni placek,
kładziemy porcję farszu, zwijamy. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku ok. 10
minut.
sobota, 9 marca 2013
Muffiny bananowe
Składniki
½ szklanki miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
1 szklanka maślanki
2 duże banany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Banany rozdrabniamy widelcem. Masło ucieramy z cukrem do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
Cały czas miksując dodajemy jajka, banany oraz ekstrakt waniliowy. Wlewamy maślankę, całość mieszamy. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia oraz z sodą. Łączymy suche składniki z wilgotnymi.
Pieczemy w temperaturze 200°C około 15-18 minut.
czwartek, 7 marca 2013
Pasta do chleba
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 20 dag serka topionego
- 1 cebula łagodna
- 2 ząbki czosnku
- 3 plasterki szynki
- 1/2 czerwonej papryki
- pęczek szczypiorku
- pieprz
sobota, 2 marca 2013
Sałatka ryżowa z szynką
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 20 dag szynki konserwowej
- puszka kukurydzy
- majonez (ok 2-3 łyżki)
- pieprz
Subskrybuj:
Posty (Atom)