czwartek, 14 marca 2013

Cepeliny


Składniki:
  • 1,5 kg mączystych ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól 
Farsz:
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżka suszonego majeranku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
Połowę ziemniaków gotujemy, następnie przeciskamy przez praskę.  Pozostałe ziemniaki ścieramy na drobnej tarce i wyciskamy przez ściereczkę. Wyciśnięty płyn odstawiamy na kilka minut, a potem zlewamy, zostawiając na dnie osiadły krochmal. Krochmal dodajemy do zmielonych ziemniaków razem ze startymi ziemniakami. Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka, solimy i zagniatamy ciasto. 
Mięso mieszamy z drobno poszatkowaną cebulą, wbijamy jajko, dodajemy zgnieciony z solą czosnek, majeranek, doprawiamy obficie pieprzem, mieszamy. 
Z ciasta formujemy na dłoni placek, kładziemy porcję farszu, zwijamy.  Gotujemy partiami w osolonym wrzątku ok. 10 minut.

1 komentarz: