wtorek, 2 kwietnia 2013

Spaghetti carbonara



Składniki (dla 2 osób):
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 150 g boczku
  • 100 g sera pecorino
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • Oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
 
Boczek kroimy w kostkę i lekko przesmażamy.
Żółtka i jajko roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy ser pecorino i pieprz. Do masy dodajemy boczek, mieszamy. 
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy
Gorący makaron dodajemy do miski z sosem i dokładnie mieszamy.

3 komentarze:

  1. Jeden z najlepszych makaronów :) Uwielbiam to danie, tylko zawsze robię z parmezanem. Co to za ser, pecorino?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parmezan i pecorino są podobne do siebie w smaku. Główną różnicą jest to, że pecorino robiony jest z mleka owczego a parmezan z mleka krowiego.

      Usuń