sobota, 31 grudnia 2011

Ryżowa sałatka z tuńczykiem

Składniki:
  • 2 torebki ryżu
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • puszka kukurydzy
  • ok. 2-3 łyżki majonezu
  • pieprz
  • 4 ogórki konserwowe
Ryż gotujemy, kukurydzę, tuńczyka odsączamy z zalewy. Ogórki kroimy w kostkę.  Składniki mieszamy, doprawiamy pieprzem.

Sałatka Gyros


Składniki:
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Przyprawa Gyros lub Kebab
  • Ketchup - kilka łyżek
  • Majonez – kilka łyżek
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 3 cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • Ogórki konserwowe ok. 10 sztuk
  • Ok. 3 łyżki oliwy
Pokrojoną na kawałki pierś kurczaka wkładamy do miski, dodajemy przyprawę oraz oliwę. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni. Ogórki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Składniki układamy warstwami: mięso, cebula, ketchup, ogórki, majonez, kukurydza, kapusta.

Ciepłe lody


Przepis na ciepłe lody to powrót do lat dzieciństwa. Do czasów beztroskich zabaw z mamą w parku, kończących się odpoczynkiem w pobliskiej cukierni z kubkiem gorącej herbaty oraz porcją puszystej pianki w wafelku.

Składniki:
  • 3 białka
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  •  1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii  
Wodę, cukier i białka wrzucamy do miski i chwilę ubijamy aby składniki się połączyły. Nad garnkiem z parującą wodą umieszczamy miskę i ubijamy masę przez ok 10-12 min aż otrzymamy gęstą piankę. Na koniec dodajemy ekstrakt. 
Otrzymaną masa napełniamy wafelki, które na czas przygotowania polewy wkładamy do lodówki.


Polewa czekoladowa

Składniki:
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady (300g)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Połamaną czekoladę oraz olej umieszczamy w misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę przelewamy do kubka, odstawiamy by lekko przestygła. Deser wyjmujemy z lodówki. Trzymając za wafelek, szybkim ruchem zanurzamy piankę w czekoladzie, chwilę czekamy aby nadmiar skapał. 
Ciepłe lody schładzamy w lodówce przez min godzinę.


środa, 21 grudnia 2011

Oliwy smakowe



Oliwa czosnkowa

Ząbki czosnku lekko rozgniatamy lub kroimy w plasterki, wrzucamy do wyparzonej suchej butelki i zalewamy oliwą. Oliwa idealnie pasuje do sałatek, pizzy. 

Oliwa z papryczek chilli 

Papryczki kroimy w plasterki bądź obcinamy górną część papryczki. Zalewamy oliwą. Oliwy przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Oliwa ziołowa

Dowolne świeże zioła (np. bazylia, rozmaryn, tymianek) myjemy, osuszamy i zalewamy oliwą.

Już po kilku dniach uzyskujemy bardzo aromatyczną oliwę. Składniki można dowolnie mieszać np. wykonując oliwę z czosnkiem i papryczkami chilli.

Zupa królewska

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 por
  • 30 dag serka topionego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
W garnku gotujemy 2 l wody, wrzucamy liść laurowy oraz 3 ziarenka  ziela angielskiego.
Por kroimy wzdłuż na pół, a następnie w pół talarki. Przesmażamy go na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy do smaku np. ziarenkami smaku.
Mięso smażymy na patelni. Do gotującej się wody wrzucamy pieczarki, pory oraz mięso. 
Do miseczki odlewamy niewielka ilość wody, którą łączymy z serkami topionymi oraz śmietaną. Całość wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku.

wtorek, 20 grudnia 2011

Nugat


Składniki:
  • 300 g cukru
  • 150 ml wody
  • 150 g miodu
  • 2 białka
  • 1 szk ulubionych orzechów
  • aromat waniliowy
Do rondelka wlewamy wodę oraz cukier, często mieszając gotujemy do uzyskania gęstego syropu. Następnie dodajemy miód. Chwilę gotujemy. Masa powinna bulgotać i mieć bursztynowy kolor. 
W misce ubijamy białka na sztywną pianę, nie przerywając ubijania wlewamy cienką strużką gorący syrop. Dodajemy aromat waniliowy oraz orzech. Mieszamy aż otrzymamy gęstą masę, którą wykładamy do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. 
Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kroimy nożem umoczonym w wodzie.

Pierniczki tradycyjne


Składniki:
  • 600 g mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 2/3 szk cukru
  • 20g przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 i 1/2 szk miodu
W rondelku rozpuszczamy masło i cukier. Dodajemy miód i przyprawę do piernika.
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, jajko oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy ciasto na pół godziny aby odpoczęło i nabrało odpowiedniej konsystencji.
Wałkujemy na grubość ok 3mm i wycinamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy w 180'C ok 10 min.
Po upieczeniu robią się twarde, dlatego należy upiec je na tyle wcześniej by zdążyły zmięknąć.

Lukier

Lukier z białek
  • 1 białko
  • 1 szk cukru pudru
Białko ucieramy z cukrem pudrem na idealnie gładką masę. Do lukru możemy dodać pół łyżeczki soku z cytryny.

Lukier cytrynowy
  • 1 szk cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
Składniki dokładnie ucieramy.

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Vosi Hnizda - Gniazda os




Składniki:
  • 250g zmielonych biszkoptów
  • 100g cukru pudru
  • 6 łyżek rumu
  • 100g masła
  • paczka okrągłych biszkoptów
Składniki ciasta zagniatamy i wstawiamy na kilka minut do lodówki. Foremki napełniamy ciastem, końcem łyżki robimy wgłębienie które wypełniamy dowolnym nadzieniem (polecam ajerkoniak), przykrywamy biszkoptem i wyjmujemy z formy.

niedziela, 18 grudnia 2011

Papryka nadziewana serem




Składniki:
  • 3 średniej wielkości papryki
  • 250 g sera białego półtłustego lub tłustego
  • 3 serki topione (najlepiej typu kiełbaska)
  • pieprz
Papryki myjemy, ścinamy kapelusze, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Odcięte części papryk kroimy w kostkę, mieszamy z serem białym oraz z serkami topionymi. Doprawiamy do smaku pieprzem. Po nadzianiu papryki wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem kroimy w plasterki.