wtorek, 26 marca 2013

Bułgarska zupa z kluseczkami serowymi




Składniki:
  • 2 cukinie
  • 1 duży pomidor
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • cząber do smaku
  • przyprawy: sól, pieprz

Kluski serowe:
  • 200 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • pieprz

Papryki i pomidora kroimy w większą kostkę. Cukinie kroimy w centymetrowe plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku.
Na drobnej tarce ścieramy ser żółty i mieszamy go z jajkiem i odrobiną pieprzu. Dosypujemy tyle bułki tartej, żeby z masy można było formować kulki. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i szklimy ją. Dodajemy pozostałe warzywa razem z czosnkiem. Podsmażamy warzywa na dość dużym ogniu, po czym dolewamy bulion. Całość przekładamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie do gotującej się zupy wrzucamy przygotowane wcześniej kluseczki. Gotujemy całość jeszcze przez 5–7 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

1 komentarz: