czwartek, 22 listopada 2012

Ślimaczki - mini pizza

Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  •  ser żółty
  • szynka
  • kukurydza 
  • oliwki
  • przecier pomidorowy
  • oregano, bazylia, tymianek
 Zaczynamy od przygotowania rozczynu:
Kruszymy drożdże, dodajemy letnia wodę, cukier, trochę mąki, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.


Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i oliwę. Łączymy z rozczynem. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok pół godziny.

Do przecieru pomidorowego dodajemy zioła.
Kroimy szynkę oraz oliwki

Ciasto dzielimy na dwie części. Każdy kawałek formujemy na kształt prostokątny  Smarujemy sosem, posypujemy składnikami, zwijamy wszystko w roladę. Kroimy na plastry ok. 2 cm. Pieczemy w 200 C ok. 20 minut.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam te mini-pizze! Strasznie dawno ich nie robiłam. Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. piekę takie same, wspaniałe są:)

    OdpowiedzUsuń
  3. haha zmówiłyśmy się, u mnie też dziś ślimaczki tylko, że z ciasta francuskiego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł:) Zwłaszcza na spotkanie ze znajomymi :)

    OdpowiedzUsuń