środa, 7 listopada 2012

Racuszki owsiane



Składniki :
  • 1 szklanka kefiru*
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru najlepiej trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2szklanki otrąb owsianych
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 duże jabłko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli
 *Kefir możemy zastąpić jogurtem lub mlekiem

Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodajemy kefir, mieszamy. Mąkę, proszek do pieczenia i otręby mieszamy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko. Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Takich jeszcze nie jadłam.
    Zapraszam do zabawy
    http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/11/1010-liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko co owsiane pyszne, a zarazem zdrowe! super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję, na pewno zrobię. Bardzo lubie takie placuszki

    OdpowiedzUsuń