piątek, 2 listopada 2012

Ziemniaki hasselback

Składniki:
  • Ziemniaki
  • Ząbki czosnku
  • Rozmaryn
  • Sól
  • Oliwa
 Ziemniaki dokładnie myjemy a następnie osuszamy. Każdego ziemniaka nacinamy na głębokość 3/4 w odstępach ok 3mm. Pomiędzy nacięcia wkładamy cienkie plasterki czosnku. Tak przygotowane ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą oraz posypujemy solą oraz rozmarynem. Pieczemy w 180'C przez ok 50 min (czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju ziemniaków)

5 komentarzy:

  1. zapowiada się smacznie, same dobre rzeczy razem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekane ziemniaczki,są pyszne pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj będę je robić;)))
    Twoje wyglądają bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Juz niedlugo planuje zrobic. W moim przepisie nazwane zostały 'pogrubionymi ziemniaczkami' c:

    OdpowiedzUsuń