poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Ślimaczki z masłem czosnkowym

 
 Składniki:

Ciasto
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżki suchych drożdży 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli 
Masło czosnkowe
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • Pietruszka

Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy aż do uzyskania elastycznej konsystencji. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. 
Pietruszkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę a następnie łączymy z masłem.
Ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem czosnkowym i zwijamy jak roladę. Kroimy na ok 2 cm kawałki. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Pieczemy w 180'C przez ok  25 minut

2 komentarze:

  1. Robiłam w zeszłym tygodniu takie ślimaczki, ale z czosnkowo-ziołowym serem żółtym, pyszne były :)

    OdpowiedzUsuń