niedziela, 15 lipca 2012

Ciasteczka owsiane


Składniki:
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Opcjonalnie: orzechy, czekolada, bakalie itp.

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i chwilę miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę oraz pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczamy. Pieczemy przez ok 12-15 minut w temperaturze 180'C. Smaki naszego dzieciństwa


1 komentarz:

  1. Fajny przepis, właśnie go spisuję, ciasteczka wyglądają tak chrupiąco, ja dodam trochę masła orzechowego, zostało mi po tygodniu amerykańskim w lidlu, teraz się przyda:)

    OdpowiedzUsuń