piątek, 23 marca 2012

Bajgle


Składniki:
  • 500g mąki
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • szklanka wody

Dodatkowo:

  • łyżka cukru
  • jajko
  • opcjonalnie mak, sezam itp do posypania

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól oraz łyżkę oliwy. Dolewamy ok 250ml letniej wody. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 kawałków. Z każdego formujemy kulkę, w której następnie robimy dziurkę i formujemy bajgle.
Tak przygotowane bajgle gotujemy z każdej strony przez ok 60 sekund w 2 litrach wody z łyżką cukru. Następnie układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem oraz możemy posypać dowolnymi składnikami (gruboziarnistą solą, makiem, sezamem). Pieczemy w 200'C przez 10-15 min aż będą złoto-rumiane.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz