Składniki:
- 500g mąki
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżka oliwy
- szklanka wody
Dodatkowo:
- łyżka cukru
- jajko
- opcjonalnie mak, sezam itp do posypania
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól oraz łyżkę oliwy. Dolewamy ok 250ml letniej wody. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 kawałków. Z każdego formujemy kulkę, w której następnie robimy dziurkę i formujemy bajgle.
Tak przygotowane bajgle gotujemy z każdej strony przez ok 60 sekund w 2 litrach wody z łyżką cukru. Następnie układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem oraz możemy posypać dowolnymi składnikami (gruboziarnistą solą, makiem, sezamem). Pieczemy w 200'C przez 10-15 min aż będą złoto-rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz