niedziela, 4 sierpnia 2013

Brioche


Składniki:
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 10g suchych drożdży
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 175 g masła
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 


Mleko, mąkę, drożdże, jajka, cukier, sól umieszczamy w misie. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, przez około 15 minut. Stopniowo do ciasta dodajemy roztopione masło. Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 godziny. 
Po tym czasie ciasto odgazowujemy, uderzając w nie pięścią, schładzamy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). 
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, formujemy brioszki. Układamy w formie do pieczenia i odstawiamy na ok pół godziny do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut

sobota, 3 sierpnia 2013

Ciasto z owocami


Składniki:
  • 2 szklanki cukru
  • 4 szklanki maki
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • owoce sezonowe

W misce mieszamy mąkę, cukier oraz masło. Odsypujemy szklankę ciasta na kruszonkę. Do pozostałego ciasta wlewamy szklankę mleka, 4 żółtka oraz proszek do pieczenia. Mieszamy z ubitymi na pianę białkami. Wylewamy ciasto na blachę, układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180'C przez ok 50 minut. 

piątek, 3 maja 2013

Tosty z jajkiem i bekonem


Skladniki:

4 kromki pieczywa tostowego
2 plastry bekonu
4 jajka
parmezan (ew. ser żółty)
Sól, pieprz

Za pomocą foremki do ciastek wycinamy w pieczywie dowolne kształty. Bekon grillujemy a następnie kroimy w niewielką kostkę. Kromki pieczywa układamy na blaszce do pieczenia, do środka wbijamy jajka, posypujemy bekonem i tartym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok 170'C na kilka minut (Aż jajka się zetną a pieczywo ładnie się zarumieni)


sobota, 27 kwietnia 2013

Masło klarowane

 Składniki:

1kg masła

Masło rozpuszczamy na średnim ogniu w garnku. Gdy na powierzchni pojawi się biała piana, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej, zbierając łyżką pianę. Dobrze sklarowane masło powinno być przezroczyste i mieć jasnozłoty w kolor. Czas klarowania 1kg masła to ok 30 min. 
Gotowe masło ostrożne przelewamy do słoiczka, czekamy aż ostygnie do temperatury pokojowej, wtedy zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki. Masło w chłodnym i ciemnym miejscu można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

niedziela, 21 kwietnia 2013

Blok czekoladowy



Składniki:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1  szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 kg mleka w proszku
  • herbatniki, bakalie, orzechy (wg upodobań)
Wodę, masło, cukier i kakao wkładamy do rondelka i zagotowujemy. Odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia. Dodajemy mleko w proszku i szybko mieszamy. Na koniec dodajemy dowolne dodatki. Wylewamy do formy, odstawiamy do schłodzenia.

wtorek, 2 kwietnia 2013

Spaghetti carbonara



Składniki (dla 2 osób):
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 150 g boczku
  • 100 g sera pecorino
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • Oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
 
Boczek kroimy w kostkę i lekko przesmażamy.
Żółtka i jajko roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy ser pecorino i pieprz. Do masy dodajemy boczek, mieszamy. 
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy
Gorący makaron dodajemy do miski z sosem i dokładnie mieszamy.

wtorek, 26 marca 2013

Bułgarska zupa z kluseczkami serowymi




Składniki:
  • 2 cukinie
  • 1 duży pomidor
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • cząber do smaku
  • przyprawy: sól, pieprz

Kluski serowe:
  • 200 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • pieprz

Papryki i pomidora kroimy w większą kostkę. Cukinie kroimy w centymetrowe plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku.
Na drobnej tarce ścieramy ser żółty i mieszamy go z jajkiem i odrobiną pieprzu. Dosypujemy tyle bułki tartej, żeby z masy można było formować kulki. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i szklimy ją. Dodajemy pozostałe warzywa razem z czosnkiem. Podsmażamy warzywa na dość dużym ogniu, po czym dolewamy bulion. Całość przekładamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie do gotującej się zupy wrzucamy przygotowane wcześniej kluseczki. Gotujemy całość jeszcze przez 5–7 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Horiatiki

Składniki:
  • 200 g sera typu feta
  • 1 ogórek
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula czerwona
  • 2 pomidory
  • ok. 15 czarnych oliwek
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku
  • sól, pieprz 

Ogórka kroimy w pokrój w plastry, pomidory w ósemki,  paprykę w kostkę. Cebulę kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa układamy na talerzu. Na wierzch kładziemy pokrojony w duże kwadraty ser feta, dodajemy oliwki. Skrapiamy oliwą, octem, przyprawy do smaku.

niedziela, 24 marca 2013

Koktajl mango-banan


Składniki:
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 banan
  • 200 ml mleka
 Owoce obieramy, kroimy i umieszczamy w blenderze. Wlewamy mleko, miksujemy.