środa, 15 sierpnia 2012

Masło orzechowe


Składniki:
ok 400 g orzeszków ziemnych (najlepiej prażonych bez soli i tłuszczu)
1/2 łyżeczki soli 

Orzeszki wsypujemy do blendera, dodajemy sól i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowe masło orzechowe przekładamy do słoika. Przechowujemy do miesiąca.

 
 

wtorek, 14 sierpnia 2012

Sałatka z selera naciowego i surimi

Składniki:
  • Seler naciowy
  • Opakowanie paluszków surimi ok 250g
  • Jogurt naturalny 180g
  • Majonez 2 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pieprz
 Seler naciowy oraz paluszki surimi drobno kroimy. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Składniki sałatki łączymy ze sobą, doprawiamy pieprzem. 

piątek, 10 sierpnia 2012

Zupa ogórkowa


Składniki:
  • 2 litry bulionu
  • 4 ogórki kiszone
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 selera
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • koperek
  • Opcjonalnie śmietana

Do gotującego bulionu wrzucamy przyprawy oraz warzywa (ziemniaki kroimy w kostkę, ogórki ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę). Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Opcjonalnie możemy zabielić zupę śmietaną.

środa, 8 sierpnia 2012

Chłodnik

Składniki:
  • 600 g jogurtu naturalnego
  • ogórek
  • kilka rzodkiewek
  • koperek
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
Ogórka oraz rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jogurt naturalny oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.

Kuskus z warzywami


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa typu ziarenka smaku
  • pieprz

Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, pozostałe warzywa drobno kroimy. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, a następnie dodajemy pozostałe warzywa. Dusimy na niewielkim ogniu aż warzywa zmiękną. Dodajemy kaszę kuskus przygotowaną wg opisu podanego na opakowaniu. Doprawiamy czosnkiem, pieprzem, ziarenkami smaku.

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Ślimaczki z masłem czosnkowym

 
 Składniki:

Ciasto
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżki suchych drożdży 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli 
Masło czosnkowe
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • Pietruszka

Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy aż do uzyskania elastycznej konsystencji. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. 
Pietruszkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę a następnie łączymy z masłem.
Ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem czosnkowym i zwijamy jak roladę. Kroimy na ok 2 cm kawałki. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Pieczemy w 180'C przez ok  25 minut

niedziela, 15 lipca 2012

Ciasteczka owsiane


Składniki:
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Opcjonalnie: orzechy, czekolada, bakalie itp.

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i chwilę miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę oraz pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczamy. Pieczemy przez ok 12-15 minut w temperaturze 180'C. Smaki naszego dzieciństwa


niedziela, 8 lipca 2012

Galaretki w pamarańczach



Składniki:
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 opakowania galaretki

Pomarańcze rozcinamy na pół, wycinamy dokładnie cały miąższ. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu a następnie wlewamy ją do otrzymanych z pomarańczy miseczek. Galaretki odstawiamy do stężenia a następnie kroimy na mniejsze porcje.

środa, 27 czerwca 2012

Spaghetti alla bolognese


Idealny przepis na szybkie i proste w wykonaniu danie. Makaron spaghetti z aromatycznym sosem pomidorowym oraz mięsem mielonym.

Składniki:
  • 25 dkg mięsa mielonego wołowego
  • 800g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka tymianku
  • sól, pieprz
  • cukier 
  • olej
  • świeża bazylia

Cebulę szatkujemy a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory przekładamy do rondelka, dodajemy łyżkę cukru i gotujemy na niewielkim ogniu aż część wody odparuje. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Sos pomidorowy łączymy z mięsem. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, opcjonalnie posypane startym parmezanem. 

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Gęś


Składniki:
  • Gęś ok 4kg
  • 3 cebule
  • 1/2 kostki masła
  • 2 torebki kaszyjaglanej
  • Podroby z gęsi
  • Główka czosnku
  • Sól, pieprz
  • 4 kwaśne jabłka
  • 1/2 cytryny
  • 3 marchewki
  • Tymianek
Gęś myjemy, osuszamy, nacinamy. Tak przygotowaną gęś smarujemy sokiem z cytryny, nacieramy pieprzem, solą oraz tymiankiem.
Wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i łyżkę masła  przesmażamy poszatkowaną cebulę i czosnek, dodajemy zmielone podroby z gęsi i dalej smażymy. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i jedną startą marchewkę. Doprawiamy do smaku. Jabłka kroimy w ósemki. Gęś napełniamy farszem oraz połową jabłek, a następnie ją zaszywamy. Kładziemy ją na ruszt w pierniku pod którym ustawiamy blachę na którą będzie ściekał tłuszcz. Pieczemy 180'C przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie gęś wkładamy do brytfanki i polewamy oliwą z oliwek. Wokół gęsi układamy pokrojone na niewielkie kawałki marchewki oraz jabłka. Gdy tłuszcz lekko przestygnie zlewamy go do miseczki. 
Gęś wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200'C na kolejne 1,5 godziny. Podczas pieczenia regularnie polewamy gęś tłuszczem który się z niej wytopił.