piątek, 30 marca 2012

Purée z selera i marchwi

Alternatywa dla tradycyjnego puree z ziemniaków

Składniki:
  • seler
  • 5 marchewek
  • cebula
  • sól, pieprz

Warzywa obieramy, seler i marchewki kroimy w kostkę, wkładamy do garnka razem z całą cebulą. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa przekładamy do blendera, doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

piątek, 23 marca 2012

Bajgle


Składniki:
  • 500g mąki
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • szklanka wody

Dodatkowo:

  • łyżka cukru
  • jajko
  • opcjonalnie mak, sezam itp do posypania

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól oraz łyżkę oliwy. Dolewamy ok 250ml letniej wody. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 kawałków. Z każdego formujemy kulkę, w której następnie robimy dziurkę i formujemy bajgle.
Tak przygotowane bajgle gotujemy z każdej strony przez ok 60 sekund w 2 litrach wody z łyżką cukru. Następnie układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem oraz możemy posypać dowolnymi składnikami (gruboziarnistą solą, makiem, sezamem). Pieczemy w 200'C przez 10-15 min aż będą złoto-rumiane.


wtorek, 20 marca 2012

Kopytka


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
Jeszcze ciepłe, ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Jeśli ziemniaki są zbyt kleiste odstawiamy je do lodówki na 24h aby obeschły.
Ziemniaki łączymy z mąką, łyżeczką soli oraz jajkiem i wyrabiamy ciasto. Na obsypanej mąką stolnicy formujemy wałeczki z ciasta, lekko je spłaszczamy. Nożem wykrawamy kopytka. Wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok 2min od wypłynięcia.

poniedziałek, 5 marca 2012

Rożki z ciasta francuskiego z jabłkiem i budyniem


Składniki:
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 ml mleka
  • Budyń śmietankowy
  • 2 jabłka
  • jajko

Budyń przygotowujemy wg instrukcji z opakowania zmniejszając jedynie ilość mleka aby uzyskać gęstsza konsystencję. Jabłka kroimy w kostkę i mieszamy z budyniem. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty, na każdym kładziemy porcję masy budyniowej i składamy w trójkąt. Brzegi dociskamy widelcem. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Przed pieczeniem w rożkach robimy trzy delikatne nacięcia. Pieczemy ok 20 min w 200'C

Palmiery


Składniki:
  • Opakowanie ciasta francuskiego ok 400g
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Cukier mieszamy z cynamonem. Posypujemy rozłożony arkusz ciasta francuskiego, składamy boki do środka, posypujemy warstwą cukru z cynamonem i ponownie składamy. Posypujemy i ostatni raz składamy. Kroimy w 1 cm plasterki, pieczemy w 200'C przez ok 15-20 min

wtorek, 14 lutego 2012

Parówkowe serce

Składniki:
  • Parówka
  • Jajko 
  • Wykałaczka
Parówkę rozcinamy wzdłuż pozostawiając z jednej strony nierozcięty koniec. Wywijamy rozcięte końce tworząc serduszko. Spinamy wykałaczką. Na rozgrzanej patelni układamy parówkę tak aby stykała się dokładnie z patelnią. Wbijamy jajko, smażymy pod przykryciem, aż jajko się zetnie.





niedziela, 12 lutego 2012

Ekspresowe ciasto czekoladowe z mikrofali

 Idealne gdy mamy ochotę na kawałek ciasta a nie chcemy piec całej blachy. 

Składniki

  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru 
  • 4 łyżki mleka 
  •  3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Wlewamy do kubka (masa powinna sięgać ok 2/3 wysokości kubka). Wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na ok 3 min w 1000 W

Sałatka z chińskim makaronem

Składniki:
  • 200g makaronu chińskiego
  • Papryka
  • 300g szynki konserwowej
  • Puszka kukurydzy
  • Pieprz
  • Majonez
Makaron zalewamy wrzątkiem odstawiamy na ok 5min, następnie go odcedzamy. Paprykę oraz szynkę kroimy w kostkę.  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez oraz doprawiamy pieprzem.

Sałatka makaronowa


Składniki:
  • Makaron
  • Salami
  • Kabanosy
  • Pieprz
  • Majonez
  • Kukurydza
Makaron gotujemy wg wskazówek podanych na opakowaniu. Salami kroimy w paseczki, a kabanosy w talarki.  Składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem.

czwartek, 2 lutego 2012

Hot dog spaghetti

Składniki:
  • Parówki
  • Makaron spaghetti 
Parówki kroimy na niewielkie kawałki, nabijamy je na nieugotowany makaron. Gotujemy wg  czasu wskazanego na opakowaniu makaronu. Podajemy z dowolnym sosem.