poniedziałek, 14 stycznia 2013

Ciasto na paszteciki, kapuśniaczki itp

Składniki
  • 350 g letniego mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • pół łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • ok 600 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych (lub 10g suchych drożdży)

Drożdże rozpuszczamy w połowie mleka, odstawiamy na kilka minut. Pozostałą część mleka mieszamy z  masłem, cukrem i jajkami. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże i resztę składników. Całość zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1h
Z ciasta formujemy paszteciki dowolną metodą. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka.

Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.

1 komentarz:

  1. świetny przepis. ciasto pieknie rosło, super smak. dzięki

    OdpowiedzUsuń