sobota, 5 stycznia 2013

Ciasto SHREK


Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 gramów cukru waniliowego
  • szczypta soli 


Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Białka oddzielamy od żółtek. Białka i sól ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Żółtka roztrzepujemy i cienkim strumieniem wlewamy do piany z białek cały czas miksując. Ciasto miksujemy jeszcze przez ok 10 minut (aby było puszyste). Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do formy uprzednio posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 30 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostawiamy do wystygnięcia

Składniki na masę zieloną:
  • Zielony sok np Pysio (900 ml)
  • 3 śmietankowe budynie bez cukru
Odlewamy szklankę soku i rozpuszczamy w niej budynie tak aby nie było grudek. Pozostały sok należy zagotować. Do zagotowanego soku wlewamy sok z budyniami. Całość mieszamy trzepaczką aż otrzymamy gęstą masę. Gorącą masę wylewamy na biszkopt. Odstawiam do ostygnięcia.

Składniki na warstwę delicjową ;)
  •  Duże opakowanie delicji
 Gdy masa zielona przestygnie układamy na niej warstwę delicji lekko wciskając je w masę.

Składniki na warstwę białą i warstwę wierzchnią
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 2 zielone galaretki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka agrestowa
W szklance wrzącej wody rozpuszczamy dwa opakowania galaretki. Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy dwie łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietany wlewamy zimną galaretkę a następnie całość delikatnie miksujemy do momentu połączenia się składników. Masę przekładamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Ciasto wstawiamy na kilka minut do lokówki.
Galaretkę agrestową przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

2 komentarze: