środa, 26 grudnia 2012

Metrowiec




Składniki na ciasto jasne:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystąmasę. Po utarciu powoli wlewamy olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,mieszamy.
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, wlewamy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do balszki o wymiarach 12 x 36 cm i pieczemy około 45 minut w temperaturze 170ºC

Składniki na ciasto kakaowe:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła
2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. Pozostałą szklankę mleka miksujemy z mąką, sokiem z cytryny i ekstraktem na gładką masę. Zmiksowane mleko wlewamy do wrzącego mleka, gotujemy aż masa zgęstnieje. Odstawimy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy mikserem na gładką masę. Powoli dodajemy masę budyniową, cały czas miksując. 

Wykonanie:

Ciasto jasne i kakaowe kroimy na kromki o grubości ok 1 cm. Kromki układamy na przemian, przekładając je masą kremową. Gotowe ciasto polewamy czekoladą. Kroimy ukośnie aby było widać każdą warstwę ciasta.


1 komentarz: