piątek, 21 listopada 2014

Tarta z boczkiem i cebulą


Składniki:
  • 1 op ciasta francuskiego
  • 150g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • 100 g sera żółtego
  • szklanka śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojony boczek. Smażymy aż tłuszcz się wytopi. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy starty ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i podpiekamy na złoto w piekarniku rozgrzanym do 200'C.
Na ciasto wykładamy farsz z boczku i cebuli, następnie zalewamy masą śmietanowo jajeczną. Pieczemy w 190'C przez ok 25min (aż masa się zetnie)

środa, 5 listopada 2014

Pulpeciki po meksykańsku

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego
  • jajko
  • olej do smażenia
  • 1 puszka pomidorów
  • przyprawa do kuchni meksykańskiej
  • 2 marchewki
  • kukurydza
  • cebula
  • papryka
  • czerwona fasola

Mięso mieszamy z jajkiem oraz 3 łyżeczkami przyprawy. Formujemy małe kotleciki, obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy warzywa, chwilę smażymy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów,doprawiamy przyprawą meksykańską. Dusimy kilka minut pod przykryciem.    
1 puszka krojonych pomidoró
1 puszka krojonych pomidoró
1 puszka krojonych pomidoró

piątek, 31 października 2014

Paluszki serowe

Składniki na ok. 40-50 sztuk:

  • 300g mąki
  • 150g masła
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki startego parmezanu
  •  sól
    1 żółtko do posmarowania wierzchu
     
  • mak, sezam lub kminek do posypania

Z mąki, zimnego masła, jajka, soli
i startego na małych oczkach sera zagniatamy ciasto.

Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok.1-2 godziny.
Ciasto wyjmujemy i wałkujemy na grubość 1/2 cm. Kroimy na paski szerokości ok. 1cm.
Układamy na blaszce, smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem, sezamem lub kminkiem.
Pieczemy w 190-200 stopniach ok. 10-15 minut.

czwartek, 18 września 2014

Tatar ze śledzi

 Składniki:
  • pół kg filetów śledziowych solonych
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczypta pieprzu

Śledzie  wkładamy na kilka godzin do miski z wodą.  Śledzie osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę siekamy, sparzamy wrzątkiem. Ogórki kroimy w kostkę
Wszystkie składniki wymieszać, dodać olej, ocet i musztardę, doprawiamy do smaku pieprzem.

niedziela, 19 stycznia 2014

Marchewka glazurowana - wersja pikantna






Składniki:
  • 12-15 marchewek obranych i pokrojonych w talarki
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • 1  suszona papryczka peperoncino
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy


Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy rozkruszone peperoncino i marchew. Lekko podsmażamy. Całość zalewamy sokiem z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykrywką  10-15 minut, co jakiś czas mieszając, by marchew się nie przypaliła.


niedziela, 4 sierpnia 2013

Brioche


Składniki:
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 10g suchych drożdży
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 175 g masła
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 


Mleko, mąkę, drożdże, jajka, cukier, sól umieszczamy w misie. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, przez około 15 minut. Stopniowo do ciasta dodajemy roztopione masło. Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 godziny. 
Po tym czasie ciasto odgazowujemy, uderzając w nie pięścią, schładzamy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). 
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, formujemy brioszki. Układamy w formie do pieczenia i odstawiamy na ok pół godziny do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut

sobota, 3 sierpnia 2013

Ciasto z owocami


Składniki:
  • 2 szklanki cukru
  • 4 szklanki maki
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • owoce sezonowe

W misce mieszamy mąkę, cukier oraz masło. Odsypujemy szklankę ciasta na kruszonkę. Do pozostałego ciasta wlewamy szklankę mleka, 4 żółtka oraz proszek do pieczenia. Mieszamy z ubitymi na pianę białkami. Wylewamy ciasto na blachę, układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180'C przez ok 50 minut. 

piątek, 3 maja 2013

Tosty z jajkiem i bekonem


Skladniki:

4 kromki pieczywa tostowego
2 plastry bekonu
4 jajka
parmezan (ew. ser żółty)
Sól, pieprz

Za pomocą foremki do ciastek wycinamy w pieczywie dowolne kształty. Bekon grillujemy a następnie kroimy w niewielką kostkę. Kromki pieczywa układamy na blaszce do pieczenia, do środka wbijamy jajka, posypujemy bekonem i tartym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok 170'C na kilka minut (Aż jajka się zetną a pieczywo ładnie się zarumieni)


sobota, 27 kwietnia 2013

Masło klarowane

 Składniki:

1kg masła

Masło rozpuszczamy na średnim ogniu w garnku. Gdy na powierzchni pojawi się biała piana, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej, zbierając łyżką pianę. Dobrze sklarowane masło powinno być przezroczyste i mieć jasnozłoty w kolor. Czas klarowania 1kg masła to ok 30 min. 
Gotowe masło ostrożne przelewamy do słoiczka, czekamy aż ostygnie do temperatury pokojowej, wtedy zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki. Masło w chłodnym i ciemnym miejscu można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.