piątek, 21 listopada 2014

Tarta z boczkiem i cebulą


Składniki:
  • 1 op ciasta francuskiego
  • 150g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • 100 g sera żółtego
  • szklanka śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojony boczek. Smażymy aż tłuszcz się wytopi. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy starty ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i podpiekamy na złoto w piekarniku rozgrzanym do 200'C.
Na ciasto wykładamy farsz z boczku i cebuli, następnie zalewamy masą śmietanowo jajeczną. Pieczemy w 190'C przez ok 25min (aż masa się zetnie)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz