środa, 12 grudnia 2012

Pierniczki



Składniki:
  • 55 dag mąki pszennej
  • 30 dag miodu 
  • 10 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30-40 g przyprawy do piernika (wg upodobań)

 
Masło roztopić, dodać miód, podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić ciasto. Wałkować podsypując mąką . Wykrawać pierniczki.
Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC.
Pierniczki bezpośrednio po upieczeniu są twarde, później miękną. Ciasteczka można upiec nawet kilka tygodni przed świętami.

3 komentarze:

  1. I teraz pora je ozdobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten czas, kiedy pierniczki spoglądają z każdego bloga :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. ja bym chciała takiego wielkiego piernikowego renifera!

    OdpowiedzUsuń