czwartek, 14 czerwca 2012

Lasagne ze szpinakiem


Składniki:
  • 1/2 kg szpinaku mrożonego lub 1kg świeżego
  • 270 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • Makaron lasagne
  • Ser żółty
  • Oliwa
  • Pieprz
  • Sos beszamelowy
Na rozgrzanej oliwie szklimy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzucamy zamrożony szpinak i dusimy aż będzie miękki. Doprawiamy do smaku pieprzem. Dodajemy pokruszony ser typu feta i dokładnie mieszamy aż składniki połączą się ze sobą.
Płaty lasagne gotujemy krótką chwilę, tak aby lekko zmiękły dzięki czemu będzie nam łatwiej dopasować je do kształtu naczynia..
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą oraz kilkoma łyżkami sosu beszamelowego. Następnie układamy warstwę płatów makaronu oraz szpinaku. Szpinak posypujemy startym serem, kładziemy płaty makaronu, smarujemy sosem. Czynność powtarzamy do uzyskania  ok 4 warstw szpinaku. Ostatnią warstwę stanowią płaty lasagne posmarowane sosem beszamelowym i posypane serem. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 20-25 minut w 200'C. Na ostatnie 3 minuty zdejmujemy przykrywkę aby ser ładnie się zrumienił.




4 komentarze:

  1. szkoda ze nie ukrojona ;/
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety wczoraj przypomniałam sobie o zdjęciu dopiero kończąc swoją porcję, ale lasagne często gości na moim stole więc przy najbliższej okazji postaram się pamiętać o uzupełnieniu zdjęć. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam wczoraj w wersji naleśnikowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam lasagne;) Po składnikach sądzę, że jest smakowita.

    OdpowiedzUsuń