sobota, 10 stycznia 2015

Murzynek

Składniki
  • 5 łyżeczek kakao
  • 250 g margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę rozpuszczamy w rondelku,  dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy kakao oraz mleko. Odlewamy pół szklanki na polewę. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz wystudzoną masę kakaową. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w 190'C przez ok 40 min (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto smarujemy polewą.



piątek, 21 listopada 2014

Tarta z boczkiem i cebulą


Składniki:
  • 1 op ciasta francuskiego
  • 150g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • 100 g sera żółtego
  • szklanka śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojony boczek. Smażymy aż tłuszcz się wytopi. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy starty ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i podpiekamy na złoto w piekarniku rozgrzanym do 200'C.
Na ciasto wykładamy farsz z boczku i cebuli, następnie zalewamy masą śmietanowo jajeczną. Pieczemy w 190'C przez ok 25min (aż masa się zetnie)

środa, 5 listopada 2014

Pulpeciki po meksykańsku

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego
  • jajko
  • olej do smażenia
  • 1 puszka pomidorów
  • przyprawa do kuchni meksykańskiej
  • 2 marchewki
  • kukurydza
  • cebula
  • papryka
  • czerwona fasola

Mięso mieszamy z jajkiem oraz 3 łyżeczkami przyprawy. Formujemy małe kotleciki, obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy warzywa, chwilę smażymy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów,doprawiamy przyprawą meksykańską. Dusimy kilka minut pod przykryciem.    
1 puszka krojonych pomidoró
1 puszka krojonych pomidoró
1 puszka krojonych pomidoró

piątek, 31 października 2014

Paluszki serowe

Składniki na ok. 40-50 sztuk:

  • 300g mąki
  • 150g masła
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki startego parmezanu
  •  sól
    1 żółtko do posmarowania wierzchu
     
  • mak, sezam lub kminek do posypania

Z mąki, zimnego masła, jajka, soli
i startego na małych oczkach sera zagniatamy ciasto.

Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok.1-2 godziny.
Ciasto wyjmujemy i wałkujemy na grubość 1/2 cm. Kroimy na paski szerokości ok. 1cm.
Układamy na blaszce, smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem, sezamem lub kminkiem.
Pieczemy w 190-200 stopniach ok. 10-15 minut.

czwartek, 18 września 2014

Tatar ze śledzi

 Składniki:
  • pół kg filetów śledziowych solonych
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczypta pieprzu

Śledzie  wkładamy na kilka godzin do miski z wodą.  Śledzie osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę siekamy, sparzamy wrzątkiem. Ogórki kroimy w kostkę
Wszystkie składniki wymieszać, dodać olej, ocet i musztardę, doprawiamy do smaku pieprzem.

niedziela, 19 stycznia 2014

Marchewka glazurowana - wersja pikantna






Składniki:
  • 12-15 marchewek obranych i pokrojonych w talarki
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • 1  suszona papryczka peperoncino
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy


Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy rozkruszone peperoncino i marchew. Lekko podsmażamy. Całość zalewamy sokiem z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykrywką  10-15 minut, co jakiś czas mieszając, by marchew się nie przypaliła.


niedziela, 4 sierpnia 2013

Brioche


Składniki:
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 10g suchych drożdży
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 175 g masła
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 


Mleko, mąkę, drożdże, jajka, cukier, sól umieszczamy w misie. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, przez około 15 minut. Stopniowo do ciasta dodajemy roztopione masło. Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 godziny. 
Po tym czasie ciasto odgazowujemy, uderzając w nie pięścią, schładzamy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). 
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, formujemy brioszki. Układamy w formie do pieczenia i odstawiamy na ok pół godziny do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut

sobota, 3 sierpnia 2013

Ciasto z owocami


Składniki:
  • 2 szklanki cukru
  • 4 szklanki maki
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • owoce sezonowe

W misce mieszamy mąkę, cukier oraz masło. Odsypujemy szklankę ciasta na kruszonkę. Do pozostałego ciasta wlewamy szklankę mleka, 4 żółtka oraz proszek do pieczenia. Mieszamy z ubitymi na pianę białkami. Wylewamy ciasto na blachę, układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180'C przez ok 50 minut. 

piątek, 3 maja 2013

Tosty z jajkiem i bekonem


Skladniki:

4 kromki pieczywa tostowego
2 plastry bekonu
4 jajka
parmezan (ew. ser żółty)
Sól, pieprz

Za pomocą foremki do ciastek wycinamy w pieczywie dowolne kształty. Bekon grillujemy a następnie kroimy w niewielką kostkę. Kromki pieczywa układamy na blaszce do pieczenia, do środka wbijamy jajka, posypujemy bekonem i tartym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok 170'C na kilka minut (Aż jajka się zetną a pieczywo ładnie się zarumieni)