czwartek, 18 października 2012

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym



Składniki:
  • 500 g  mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajo
  • sól, pieprz, majeranek 
  • 2 łyżki otrębów owsianych lub bułki tartej
  • 150 ml śmietany 18%
  • 100 ml mleka
  • pęczek koperku 

 Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Wbijamy jajko, dodajemy otręby owsiane lub bułkę tartą. Całość mieszamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotowujemy  wodę. Pulpeciki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok 20 minut. 
Śmietanę mieszamy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem oraz wlewamy trochę wywaru powstałego podczas gotowania pulpecików. Chwilę gotujemy. Do sosu wkładamy drobno posiekany koperek oraz pulpeciki.


1 komentarz: