środa, 1 lipca 2015

Keftedes


 Składniki:
  • 500g  mięsa mielonego 
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • 500g pomidorów z puszki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kajzerka
  • 100g sera typu feta
  • ok 20 szt czarnych oliwek
  • żółtko
  • 1/4 szkl mleka
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 szkl wody
  • pieprz: do smaku
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz pół pęczka pietruszki. Dodajemy pomidory oraz 50g sera. Doprawiamy pieprzem
Porwana na kawałki kajzerkę wrzucamy do miski, dodajemy mleko, drobno pokrojone oliwki, posiekaną cebule oraz pietruszkę. Dodajemy cynamon, pieprz, żółtko oraz pokruszony ser. Dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie pulpeciki a następnie smażymy je na niewielkiej ilości oliwy. Usmażone pulpeciki wkładamy do sosu i dusimy pod przykryciem kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz